‘Çok konuşturup’ kazandı pazar payı yüzde 20’yi aştı
Abone başına aylık ortalama görüşme süresinde 300 dakikayı aşan abone başına gelirde 20 TL’nin üzerine çıkan Avea’nın CEO’su Akdemir, gelirdeki hızlı büyümeyle 2011’de depara kalktıklarını söyledi. Şükrü Andaç-DijitalDükkan:Cep telefonu operatörü Avea’nın CEO’su Erkan Akdemir, 2011 yılında depara kalktıklarını belirterek, “Üçüncülüğe razı değiliz. Pazarda dinamikliğimizi, agresifliğimizi devam ettireceğiz” dedi. Avea markasının 7. yaşını kutlama amacıyla Sheraton Çeşme Hotel’de düzenlenen toplantıya katılan Akdemir, şirketin ikinci çeyrek performansına ilişkin bilgileri paylaşarak, “2010 yılında hedefimiz karlı büyüme dedik ve 2010’u kapattığımız zaman vitesi büyüttük, büyümeyi sağladık, karlılık hedefine ulaştık. 2011 yılında ise depara kalktık” diye konuştu.
2011 yılının ikinci çeyrek verilerine göre 12.2 milyon aboneye ulaşan şirket, aylık ortalama konuşma süresi tarafında tarihinde ilk kez 300 dakikayı geçti. Gelir tarafında bir önceki yıla göre yüzde 18 büyümeyi yakalayan şirket burada da 759 milyon TL (2. çeyrek) seviyelerine çıktı.
Altyapıya yükleniyor
Sektörde abone başına aylık ortalama gelir rakamına (ARPU) bakıldığında ARPU’su en yüksek operatör olduklarını belirten Akdemir, bu tarafta 20 TL’nin üzerine çıktıklarını ifade etti. Son verilere göre Turkcell’in ARPU’su 18.4 TL’yi, Vodafone’un ARPU değeri 19.9 TL’ye işaret ediyor. Akdemir, önümüzdeki dönemde büyüme adına ciddi işaretlerin görüldüğünü kaydetti. Şirketin pazar payı ise yüzde 20’leri buluyor.
Bu yıl ilk altı ayda 3.500’e yakın baz istasyonu kuran Avea, 2011 ilk yarısı itibariyle buradaki sayıyı 19 bin 341’e ulaştırdı. Akdemir, altyapı yatırımlarına önümüzdeki dönemde hız kesmeden devam edeceklerini belirtti.
Abone başına gelirde lider
-2011 yılı ikinci çeyrek geliri 759 milyon TL. Bir önceki yıla göre yüzde 18 büyüdü.
- 268 dakika olan abone başına aylık görüşme süresini 309 dakikaya çıkardı.
- Abone başına aylık gelirde 20.5 TL’ye çıktı. Şu anda bu alanda lider.
- 12.2 milyon abonesinin 5.4 milyonu faturalı. Son 1 yılda 900 bin faturalı abone artışı var.
- Bir önceki çeyreğe göre abonesini yüzde 7 yükseltti.
- Pazar payı yüzde 20’ye işaret ediyor.
- Baz istasyonu sayısında 2G ve 3G toplamında 19 bin 300’ün üzerine çıktı.
‘Rekabet’ pazarın önünü açtı...
Cep piyasasında rekabeti bozan bütün aksaklıkların düzeltilmesi gerektiğinin altını çizen Erkan Akdemir, marka işbirlikleri, cihaz kampanyaları ve ortak bayilere ilişkin düzenlemeler konusunda Rekabet Kurumu tarafından alınan kararların önemine vurgu yaptı. Daha önce münhasırlık anlaşmaları yoluyla önlerinin adeta kesildiğini belirten Akdemir, son dönemde marka anlaşmalarının arttığını, cihaz kampanyalarında kısıtlamanın kaktığını önemli hacim yakaladıklarını ifade etti.
Arabağlantı ücreti sıfıra indirilsin...
Arabağlantı ücretlerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’nın (BTK) girişimiyle düşürülmesinin ardından görüşme ücretlerinin aşağı doğru indiğini hatırlatan Erkan Akdemir, “Arabağlantı ücretleri Türkiye’de hala çok yüksek. Buradaki ücretlerin düşmesinin kimseye zararı yok. Arabağlantı ücretlerinin bizce sıfırlanmasında hiçbir sakınca yok. Benim gönlümden geçen de sıfırlanması. Toplam fayda açısından bakıldığında hem tüketicilere, hem GSM sektörüne hem de vergi geliri yönünden kamuya pozitif bir değer yaratacak bir durum söz konusu” diye konuştu. Arabağlantı ücreti, Abonelerin diğer operatöre doğru yaptıkları aramalarda ödedikleri bedele işaret ediyor.
Arabağlantı ücretini yüksek tutarak rekabet etme döneminin modasının, taktiğinin geçtiğini aktaran Akdemir, “Ne mutlu ki düzenleyici kurum da (BTK) bunu gördü” şeklinde konuştu.
Cep’te 3G rüzgarı esiyor
Data kullanımındaki artışlarda 3G’nin başladığı günden bu yana düzenli olarak yüzde 10’luk büyümenin devam ettiğini belirten Avea CEO’su Erkan Akdemir, cep telefonundan internet kullanımının, USB üzerinden kullanımın 10-15 katı büyüklüğe sahip olduğunu söyledi.
Trafik artışı için altyapının müsait olduğunu belirten Akdemir, burada elde edilen gelir ve altyapı yatırımı arasında dengesizliğin ise devam ettiğini anlattı. Akdemir, 2009 yılındaki müşteri talebiyle 2011 yılındaki müşteri talebinin çok farklı olduğuna işaret ederek, artık internet, mesajlaşma ve sesi birlikte sunan paketlerin tercih edildiğini ifade etti.
Kaynak: Milliyet